Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Εξόρμηση στο εργοστάσιο «ΝΙΚΑΣ» ενάντια στις απολύσεις των εργατών (VIDEO)


Εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο, της αλλαντοβιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ», πραγματοποίησαν η Εργοστασιακή Επιτροπή του Κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο «ΝΙΚΑ» και το Κλαδικό Συνδικάτο Αττικής, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή του Κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο «ΝΙΚΑ» χαιρετίζει τη στάση των εργαζομένων που αρνήθηκαν να μπουν στο εργοστάσιο και να σπάσουν την απεργία και απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και συνέχισης του αγώνα, απαιτώντας:

  • Να παρθούν πίσω οι όλες οι τρομοκρατικές απολύσεις των συναδέλφων.
  • Καμία νέα απόλυση - καμία αλλαγή συμβάσεων - διασφάλιση θέσεων εργασίας.


Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Η συγκρότηση της Εργοστασιακής Επιτροπής, η συσπείρωση των εργαζομένων γύρω της και γύρω από το συνδικάτο είναι το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στη λαίλαπα που δεχόμαστε. Αυτό πρέπει να κάνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς. Ποτέ δε χάσανε οι εργάτες επειδή πάλεψαν. Ίσα-ίσα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε κανένας να αντισταθεί.

Έγιναν οι απολύσεις μία μέρα μετά την πανεργατική απεργία και λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή της Εργοστασιακής Επιτροπής. Δεν είναι όμως ο βασικός λόγος της απόλυσης η συμμετοχή απλά στην απεργία. Δείχνουν ότι πιέζονται. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με αυτούς που βγαίνουν μπροστά για να περάσουν άλλα σχέδια χωρίς να σηκώνει κανένας κεφάλι. Ακούγονται φήμες ότι σχεδιάζουν να κλείσουν το εργοστάσιο και να μεταφέρουν μηχανήματα και παραγωγή στη Λαμία στις εγκαταστάσεις της "Chipita", η οποία έχει ήδη μεταφέρει μέρος της παραγωγής στη Βουλγαρία. Ακούγεται ότι θέλουν να πουλήσουν το οικόπεδο στη "Folli Follie". Θέλουν όμως να φορτώσουν το κλείσιμο στους εργάτες και τις απεργίες. Δεν κλείνει μια εταιρεία με 2-3 μέρες απεργία. Κανένα εργοστάσιο δεν το έκλεισαν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά πάντοτε το κυνήγι των κερδών των βιομηχάνων. Ούτε περίπτερο δεν κλείνει με 2 μέρες απεργία! Θέλουν να ρίξουν σε μας την ευθύνη, ενώ ήδη έχουν πάρει την απόφαση. Ξηλώσανε την Εργοστασιακή Επιτροπή για να προχωρήσουν ήσυχα τα σχέδιά τους τους επόμενους μήνες.

Εμείς θέλουμε εργοστάσια ανοιχτά, γεμάτα με εργάτες με αξιοπρέπεια, με μεροκάματα που να μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους, σε αντίθεση με τους βιομήχανους που θέλουν εργοστάσια που οι εργάτες θα στέκονται προσοχή, δε θα αντιστέκονται. Θέλουν εργοστάσια που θα τα κρατάνε ανοιχτά αναλόγως των επιχειρηματικών σχεδίων και πλάνων και θα τα κλείνουν όποτε τους βολεύει, χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των εργατών.

Τώρα χρειαζόμαστε ακόμα πιο γερή οργάνωση και συσπείρωση για να μην περάσουν τα σχέδιά τους, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Αυτά θα μας αγγίξουν όλους. Και τους συναδέλφους που απέργησαν, αλλά και αυτούς που θεώρησαν ότι δεν τους αφορά. Δεν μπορεί κάποιος να γλιτώσει τον εαυτό του από τις εξελίξεις αυτές. Ξέρουμε ότι ο φόβος είναι ισχυρός και μεγαλώνει όσο υπάρχει ανεργία, απλήρωτα νοίκια και λογαριασμοί. Όμως δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με το "να κάνουμε τον υπάκουο στο αφεντικό" αφού τα κέρδη των εταιρειών εξασφαλίζονται από την δικιά μας εκμετάλλευση.

Όπλο μας είναι επίσης και η αλληλεγγύη των σωματείων και συναδέλφων από άλλα εργοστάσια που από την πρώτη στιγμή μας στήριξαν. Μας γεμίζει δύναμη το γεγονός ότι βρέθηκαν μαζί μας δεκάδες εργάτες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Άλλωστε όπως οι βιομήχανοι που όλοι μαζί και με την κυβέρνηση σχεδιάζουν και χτυπάνε τους εργαζόμενους, έτσι και εμείς πρέπει να οργανωνόμαστε σε όλα τα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς».

2 σχόλια:

  1. http://left.gr/news/o-tzortzio-agkampen-stin-athina-stis-16-noemvrioy

    http://critical-theory.com/letter-young-giorgio-agamben-hannah-arendt/

    (στοιχεία για μια μελλοντικη γενεαλογία)

    Υ.Γ.:καταπληκτικό βίντεο το της ανάρτησης

    Ο φίλος από το πειραματικό εργαστήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ενδιαφέρον.

      Το βίντεο μπορώ να πω ότι ίσως ήταν ο βασικότερος λόγος για την ανάρτηση. Πραγματικά μαθήματα.

      Διαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.