Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Στοχοποιούν πρωτοπόρους εργάτες

Η καταδίκη συνδικαλιστών της Ζώνης, ύστερα από μήνυση εργολάβων που δραστηριοποιούνται στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), είναι «κρίκος» στο μπαράζ των διώξεων που κλιμακώνεται, μαζί με τον αντικομμουνισμό, που επίσης οξύνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης. Πού στοχεύουν; Στην τρομοκράτηση και την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, βάζοντας στο στόχαστρο τα πιο πρωτοπόρα στελέχη του, τους κομμουνιστές συνδικαλιστές και άλλους εργάτες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η ένταση του αντικομμουνισμού είναι, ταυτόχρονα, στοιχείο της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Αξιοποιείται από τα αστικά κόμματα, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν καλύτερους όρους ενσωμάτωσης του λαού στη διαχείριση, ανεξάρτητα από το μείγμα που ο καθένας υπερασπίζεται.

Οι εξελίξεις στη Ζώνη επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των ταξικών σωματείων και του ΚΚΕ ότι στο Πέραμα βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της μεγαλοεργοδοσίας να περιορίσει την επιρροή ή και να απαλλαγεί από τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για να το πετύχουν, οι μεγαλοεργολάβοι στρατολόγησαν τη Χρυσή Αυγή. Η απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τους συνδικαλιστές επειδή περιφρούρησαν απεργία στο ΒΙΠΑΣ, ρίχνει νερό στο μύλο των εργοδοτών και της φασιστικής οργάνωσης, που δρα κάτω από τις εντολές τους. Επαληθεύεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι τσιράκι της εργοδοσίας. Οτι διασυνδέεται και δρα παράλληλα με τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.

Η προχτεσινή περίπτωση του εργολάβου που έβαλε τα συνεργεία να κάνουν χρήση φλόγας σε σωληνώσεις πλοίου γεμάτες με αέριο είναι αποκαλυπτική. Θα μπορούσε να γίνει παρανάλωμα, αν η πενταμελής επιτροπή ελέγχου των μέτρων ασφάλειας δεν σταματούσε τις εργασίες. Οι πενταμελείς επιτροπές είναι κατάκτηση των εργαζομένων και των ταξικών τους σωματείων, που συμμετέχουν σ' αυτές. Επιβλήθηκαν μετά την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ» το 1987. Η δράση τους έχει γλιτώσει πολλούς εργάτες από του χάρου τα δόντια. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όμως, κοστίζουν στους εργολάβους και ψάχνουν τρόπο να απαλλαγούν. Είναι ένας από τους λόγους που βάζουν λυτούς και δεμένους για να σπάσουν τους δεσμούς των ταξικών συνδικάτων με εργαζόμενους και άνεργους στη Ζώνη.

Το κίνημα έχει συμφέρον και καθήκον να υπερασπιστεί τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει εμπόδια στα σχέδια εργοδοσίας, κυβέρνησης και των μηχανισμών τους. Κανένα φόβο, καμιά αναστολή δεν πρέπει να προκαλεί η προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων. Αλλά δεν πρέπει να προκαλεί και καμιά επανάπαυση. Ο αντίπαλος είναι ισχυρός, αλλά όχι ανίκητος. Προσθέτει τον έναν αντιδραστικό νόμο πάνω στον άλλο, όπως έκανε και με την ψήφιση τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων που κάνει αναφορές στον «τρομονόμο». Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία, έχει ευθύνη για την ενίσχυση του οπλοστασίου σε βάρος του εργατικού κινήματος. Οσο ο λαός ξεδιαλύνει καλύτερα τους εχθρούς απ' τους φίλους του, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους πρώτους να τον βάλουν από κάτω.

Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
Ριζοσπάστης, 2 Νοέμβρη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.