Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Για την αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματοςΓια την αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση το εργατικού κινήματος
Ριζοσπάστης, Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013

Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε το μήνα Οκτώβρη σχετική ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανακοίνωση με ιδιαίτερη βαρύτητα.

Με την ανακοίνωση αυτή δίνεται απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια: «Πώς θα πάρουμε μια ανάσα; Πώς θα μπει τέλος στον εφιάλτη της ανεργίας, στους μισθούς της πείνας; Πότε θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος στη φτώχεια και στην ανασφάλεια;»

Δε δίνει εύκολες απαντήσεις, πρόχειρες. Οι λύσεις στα βασανιστικά προβλήματα αυτά εξαρτώνται από την πορεία της οργάνωσης και της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Εξαρτώνται από τη δυναμική της ταξικής πάλης. Εξαρτώνται, σε τελική ανάλυση, από τη συστράτευση και συμπόρευση των εργατικών και λαϊκών μαζών με το ΚΚΕ.

Η αναζωογόνηση και ανασύνταξη, επομένως, του εργατικού κινήματος είναι στρατηγικής σημασίας καθήκον για όλο το Κόμμα, για κάθε ξεχωριστή οργάνωση. Ειδική ευθύνη έχουν οι Κομματικές Ομάδες σε κάθε μαζική οργάνωση και κατά πρώτο λόγο, με απόλυτη προτεραιότητα, στο πρωτοβάθμιο Σωματείο, στην πρωτοβάθμια μαζική οργάνωση.

Δεν ξεκινάμε αυτό τον αγώνα σήμερα. Είμαστε σε πορεία. Το θέμα που τίθεται από την ανακοίνωση του ΠΓ είναι να επιταχύνουμε την πορεία ανασύνταξης του κινήματος, να οικοδομείται πιο στέρεα, με βήματα μελετημένα, σχεδιασμένα η συμπόρευση, η συστράτευση εργατών και εργατριών με το ΚΚΕ για την ανασύνταξη.

Με άλλα λόγια, η ανακοίνωση του ΠΓ θέτει ως πρωταρχική, ξεχωριστή και ταυτόχρονα τιμητική, πρωτοποριακή την παρακάτω αποστολή για όλα τα μέλη του Κόμματος και πρωταρχικά για όσους έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στα Συνδικάτα, στις μαζικές Οργανώσεις. Μαζί με τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, με την πρωτοπόρα δουλειά τους να πείθουν όλο και πιο πολλούς εργάτες και εργάτριες, να συμμετάσχουν στον αγώνα για την ανασύνταξη του κινήματος, χωρίς όρια και περιορισμούς. Να διευρύνεται συνεχώς αυτός ο κύκλος σε κάθε Σωματείο με βάση τον τόπο δουλειάς και σε συνέχεια τον τόπο κατοικίας, ακόμη και σπουδών.

Τα βασικά κριτήρια

Πώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανασύνταξης; Η ανακοίνωση του ΠΓ δε δίνει έτοιμες λύσεις. Διαγράφει ένα πλαίσιο, δίνει γενικές κατευθύνσεις, κωδικοποιεί καλύτερα την πείρα που έχει συσσωρευτεί. Λύσεις συγκεκριμένες θα δοθούν από κάθε Κομματική Ομάδα με την καθοδήγηση των αντίστοιχων Κομματικών Οργανώσεων, των ΚΟΒ.

Είναι στην άμεση ευθύνη τής κάθε Κομματικής Ομάδας - με την ανάλογη βοήθεια, στήριξη - να προσδιορίσει πολύ συγκεκριμένα τι σημαίνει ανασύνταξη στο κάθε συγκεκριμένο Σωματείο, κλαδικό, επιχειρησιακό, κ.λπ., ξεκινώντας από τη συγκρότηση Κομματικής Ομάδας, αν δεν υπάρχει. Ο στόχος, η πρόοδος, η πορεία της ανασύνταξης δεν μπορεί να είναι ο ίδιος για κάθε Σωματείο. Κάθε Σωματείο αρχίζει από διαφορετική αφετηρία και κινείται σε διαφορετικές συνθήκες. Τα βασικά κριτήρια πρέπει να είναι ενιαία:

--Συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων στο σχεδιασμό, στη δράση του κάθε Σωματείου. Οχι από αρχαιρεσίες σε αρχαιρεσίες.

--Διοικήσεις Σωματείων αφοσιωμένες στα συμφέροντα των μελών τους με ταξική αντίληψη και συνέπεια και όχι υποχείρια των εργοδοτών τους, της αντίληψης ότι εργάτες κι εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα.

--Μια λίγο - πολύ ίδια αντίληψη για τα ενιαία συμφέροντα των εργατών κι εργατριών, ανεξάρτητα από κλάδο, απέναντι στην ενιαία τάξη των εργοδοτών και του κράτους που τους υπηρετεί.

--Ενα κάπως ενιαίο, σταθερό σχέδιο διεκδικήσεων για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και σχέδιο για τη μόνιμη και ουσιαστική ικανοποίηση των βασικών αναγκών της εργατικής οικογένειας και τελικό στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

--Ιδιαίτερη φροντίδα για τους νέους που δουλεύουν ή τα παιδιά των εργατών και εργατριών, καθώς και τα ιδιαίτερα των γυναικών.

Με βάση αυτά τα κριτήρια παλεύουμε σε κάθε εργατικό χώρο, κλάδο, περιοχή για ένα ρωμαλέο ταξικό κίνημα σύγκρουσης, ρήξης, ανατροπής, συμμαχιών για να βρουν οριστική απάντηση και λύση τα βασανιστικά ερωτήματα που στην αρχή θέσαμε.

Ενα κίνημα που θα έχει διαρκές, αδιάλλακτο μέτωπο και πόλεμο με τα μονοπώλια σε κάθε κλάδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχο μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Αυτό το μέλλον θα χτίζεται καθημερινά πέτρα την πέτρα. Αυτό το κίνημα θα συνενώνεται σταγόνα τη σταγόνα σε ρέματα και ποτάμια.

Χρειάζεται καλός εξοπλισμός και σχέδιο

Αν σωστά μελετήσουμε την ανακοίνωση του ΠΓ και δουλεύουμε με βάση αυτή, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη πείρα, θα προχωράμε σταθερά, αποφασιστικά. Η ανακοίνωση του ΠΓ μάς δίνει ένα πλαίσιο, γενικές κατευθύνσεις, καθοδήγηση και μια συγκεκριμένη μεθοδολογία στην πρακτική οργάνωση της δράσης. Επιγραμματικά σημειώνουμε:

Στο σημείο 1 υπογραμμίζεται: «Η αλήθεια είναι ότι η εργατική τάξη, παρά τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες που έδωσε, σε ορισμένες φάσεις και σε συγκεκριμένους χώρους και κλάδους, δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα ακόμα την πραγματική της δύναμη».

Η εκτίμηση αυτή αποκαλύπτει τη δυναμική της ταξικής πάλης, εξοπλίζει την εργατική τάξη, το λαό, με δύναμη και αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα βάζει το καθήκον στην πρωτοπορία, ώστε να ανεβάσει την ευθύνη της για την εξουδετέρωση των παραγόντων - όσο φυσικά εξαρτάται από αυτήν - που δρουν ανασχετικά, δεσμεύουν την άνοδο της ταξικής πάλης.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναλυτική αναφορά για αυτούς τους παράγοντες με βάση τη συσσωρευμένη πείρα των τελευταίων χρόνων. Απαιτείται καλός εξοπλισμός, σχέδιο, να διεξάγουμε συγκεκριμένο αγώνα στο εργοστάσιο, στην υπηρεσία, στον κλάδο για την όσο μεγαλύτερη εξάλειψη αυτών των αρνητικών παραγόντων, υπολογίζοντας με ρεαλισμό τις αντικειμενικές αιτίες και τους παράγοντες που τους δημιουργούν. Χωρίς αυτό δε θα γίνει δυνατή και η χάραξη σωστής τακτικής για την εξουδετέρωσή τους.

Η ανακοίνωση του ΠΓ μάς εξοπλίζει με θέσεις, γνώση, αλλά και με μεθοδολογία για να αντιμετωπίσουμε τη σύνθετη αυτή κατάσταση και τις αιτίες που δεσμεύουν τη συμμετοχή στην ταξική πάλη πλατιών εργατικών και λαϊκών μαζών.

Στο σημείο 2 υπογραμμίζεται: «Είναι επιτακτική ανάγκη κάθε εργάτης και εργάτρια να βγάλει σωστά συμπεράσματα, μελετώντας την πείρα που βγαίνει από τις εξελίξεις που υπάρχουν στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο και γενικότερα στη χώρα καθώς και από όσα γίνονται στις άλλες χώρες της ΕΕ και γενικότερα στις καπιταλιστικές οικονομίες».

Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το κλειδί για μια σταθερή, ανοδική πορεία, για την επιτάχυνση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Το κλειδί είναι ότι οι δυσκολίες, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με τη δύναμη της οργάνωσης και της συμμετοχής πλατιών εργατικών μαζών στην οργάνωση της ταξικής πάλης. Η εξασφάλιση αυτής της συμμετοχής θα κριθεί από την ικανότητα των πρωτοπόρων μαχητών σε κάθε εργοστάσιο, υπηρεσία, τόπο δουλειάς, Σωματείο, να βοηθούν, να πείθονται οι εργάτες και οι εργάτριες, οι εργαζόμενοι με την πείρα τους. Να διδάσκονται από την πείρα τους, να μελετούν την πείρα τους και να κάνουν τα επόμενα βήματά τους.

Είναι γόνιμο το έδαφος, γίνονται διεργασίες σε επίπεδο συνείδησης και απαιτείται υπομονετική, σταθερή δουλειά, για να μετασχηματίζονται οι προσωπικές εμπειρίες σε συλλογική ταξική συνείδηση. Απαιτούνται, επίσης, πιο πλούσιες μορφές πάλης, δράσης, συζήτησης, πιο συλλογικές και επιλογή περισσότερων θεμάτων για συζητήσεις.

Υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΠΓ αναδεικνύονται ταυτόχρονα και οι πρόσθετες δυσκολίες που ενεργούν ως αντίρροπη δύναμη. Υπογραμμίζεται πιο συγκεκριμένα στο σημείο 3: «Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ κρίσιμο.

Από τη μια, οι εκβιασμοί και η καταστολή από τις κυβερνήσεις και τους καπιταλιστές κλιμακώνονται και γίνονται όλο και πιο άγριοι, από την άλλη, οι δυνάμεις του σάπιου συνδικαλισμού, που υπήρξαν φανατικοί υπηρέτες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μεταμορφώνονται θρασύτατα τώρα, μετακινούμενες ή συνεργαζόμενες με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε αγωνιστές και δήθεν αναμορφωτές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο κίνδυνος παγίδευσης, αφοπλισμού και υποταγής του εργατικού κινήματος είναι υπαρκτός και πρέπει να εμποδιστεί.

Υπάρχουν και οι δυνάμεις και οι δυνατότητες.

Με καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, παρά τις επιθέσεις των μηχανισμών του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων του, κόντρα στο ρεύμα των αυταπατών και της απογοήτευσης, παραμένουν ισχυρές και αξιόμαχες οι ασυμβίβαστες ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίες, αν ενισχυθούν, μπορούν να πρωτοστατήσουν και να τροφοδοτήσουν την αναγκαία οργανωτική, ταξική αναζωογόνηση του κινήματος.

Στο πού τελικά θα γείρει η πλάστιγγα θα εξαρτηθεί από ποια θέση θα πάρει και σε ποια πλευρά θα σταθεί η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών που τώρα αγωνιούν και αναζητούν λύση».

Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.