Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

"Αν δε βρέξεις κώλο, ψάρι δεν τρως..."


Εργαζόμενοι στον «Καλλιμάνη» Αιγίου: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα
Απαιτούν: 
Καμία περικοπή μισθών, καμία απόλυση και καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας

Μέχρι και το Σάββατο 30 Νοέμβρη θα πραγματοποιούνται οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στην επιχείρηση «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ» στο Αίγιο που ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη.

Απαιτούν να μη γίνει καμία περικοπή στο μισθό, να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων και να μη καθυστερεί η εταιρεία στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Στο πλευρό τους βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά.


Ποια είναι η εταιρία «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ»;

Σύμφωνα με την εταιρική ιστοσελίδα:

"ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Είμαστε περήφανοι που κατέχουμε την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων με συνολικό μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Ανήκουμε στις 40 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων & ποτών, απασχολώντας 200 άτομα προσωπικό." (Πηγή)Η εταιρία δραστηριοποιείται μάλιστα έντονα στην εξωτερική αγορά:

"Εκτός της ηγετικής μας θέσης στην Ελληνικά αγορά, έχουμε να επιδείξουμε και μια μακρόχρονη, οργανωμένη διεθνή παρουσία με επώνυμα προϊόντα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων μέσω στρατηγικών συνεργασιών με αξιόπιστους τοπικούς συνεργάτες. Σήμερα οι εξαγωγές αποτελούν το 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών μας με στόχο να διπλασιάσουμε τη συμμετοχή τους στην επόμενη διετία. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσουμε συνεχώς τη γκάμα μας με επώνυμα προϊόντα Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, εντάσσουμε νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας βασισμένα στην Ελληνική διατροφή, αλλά και καταστρώνουμε τη στρατηγική επώνυμης διείσδυσης σε νέες αγορές και ηπείρους." (Πηγή)

Χαρακτηριστικό είναι ότι σκοπός είναι η αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών. Αυτό απορρέει φυσικά αφενός από την κακή κατάσταση της εσωτερικής αγοράς, καθώς και την αύξηση της  ανταγωνιστικότητας ελληνικών εταιριών λόγω των νέων εργασιακών συνθηκών που τους δίνουν την δυνατότητα να μειώνουν το εργατικό κόστος. Η αύξηση των εξαγωγών και η ανάπτυξη των εταιριών συνοδεύεται λοιπόν αναγκαστικά από την όλο και εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτές. 
Εκτός των άλλων οι αυξημένες εξαγωγές στην βιομηχανία τροφίμων δείχνουν και τον ανελέητο χαρακτήρα του μονοπωλιακού-ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού, στον οποίο η παραγωγή δεν προσανατολίζεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού, αλλά παίρνει ένα βασικό αγαθό και το μετατρέπει σε κεφάλαιο. Κεφάλαιο που μπαίνει στην χώρα, αλλά φυσικά δεν πάει στους εργαζόμενους. Συσσωρεύεται ή επαναεπενδύεται και όπως φαίνεται με "στρατηγική επώνυμης διείσδυσης σε νέες αγορές και ηπείρους". 

Υ.Γ. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τις Ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2012 (σελ. 3) είναι ότι το 2012 υπήρξε κόστος από την καταστροφή αποθεμάτων 1.520.675,83 ευρώ. Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά (ας μας διορθώσει κάποιος που γνωρίζει αν κάνουμε λάθος, καθώς δεν είμαστε ειδικοί επί των λογιστικών) καταστράφηκε εμπόρευμα αξίας 1.520.675,83 ευρώ. Αν καταλάβαμε δηλαδή καλά, καταστράφηκαν ψάρια και θαλασσινά αξίας 1.520.675,83 ευρώ στην Ελλάδα των υποσιτιζόμενων  παιδιών. Τέρμα πια στις αυταπάτες: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.