Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Να σταματήσουν τώρα οι δίκες συνδικαλιστών

Να σταματήσουν τώρα οι δίκες συνδικαλιστών
Διαμαρτυρία χτες από τα σωματεία της Ζώνης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο ΒΙΠΑΣ, τον Ιούνη του 2008, που πυροδότησαν τη βιομηχανία διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών της Ζώνης
Παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, για την ενορχηστρωμένη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης από τους εργολάβους και την εργοδοσία του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, έγινε χτες το μεσημέρι από τους προέδρους των σωματείων. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Η διαμαρτυρία έγινε, με αφορμή την εκδίκαση χτες μιας ακόμα απαράδεκτης μήνυσης σε βάρος συνδικαλιστών της Ζώνης από εργολάβο του ΒΙΠΑΣ, ο οποίος τους κατηγορεί για «συκοφαντική δυσφήμιση», επειδή σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία τον Ιούνη του 2008 κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία κλέβει τον ιδρώτα των εργατών και υπερασπίζονταν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο ΒΙΠΑΣ. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 8 Μάρτη 2014.

Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία κατήγγειλε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Ν. Ποιμενίδη ότι έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία μηνύσεων από ομάδα εργολάβων του ΒΙΠΑΣ, που δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι και στη Ζώνη, με στόχο να «τελειώνουν» με τη συνδικαλιστική δράση και τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές, για να επιβάλουν εργασιακές συνθήκες δουλεμπορίου. Ηδη, στο ΒΙΠΑΣ έχουν χτυπήσει εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ και το ίδιο επιδιώκουν για τη Ζώνη.

Οπως καταγγέλθηκε, πυρήνας αυτής της ομάδας είναι εργολάβοι που στρατολόγησαν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής για να χτυπήσουν τους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα. Οι συνδικαλιστές σημείωσαν ακόμα ότι οι εισαγγελείς έχουν μετατρέψει τις μηνύσεις σε διώξεις με κατηγορητήρια πέρα για πέρα ανυπόστατα, με στοιχεία πολιτικής δίωξης, και ότι τα δικαστήρια του Πειραιά, μόνο το τελευταίο 20ήμερο, έχουν εκδώσει δύο καταδικαστικές αποφάσεις, που επιβάλλουν ποινές φυλάκισης σε συνδικαλιστές.

Από τον Χρ. Κατσώτη επισημάνθηκε ότι οι διώξεις αυτές είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί συνολικά στο ταξικό εργατικό κίνημα, το οποίο μάλιστα, στο πλαίσιο της άθλιας θεωρίας των «δύο άκρων», προσπαθούν να το ταυτίσουν με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Κατήγγειλε ακόμα με τον πιο έντονο τρόπο το γεγονός ότι στην τελευταία δίκη από εργολάβο, χαρακτηρίστηκαν τα σωματεία της Ζώνης «εγκληματική συμμορία του ΚΚΕ», χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο από την Εδρα.



Διαμαρτυρία χτες για τις διώξεις στην Κεφαλονιά
Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το Λιμεναρχείο
Διαμαρτυρία έξω από το Λιμεναρχείο Αργοστολίου έκαναν χτες συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος, για τη δίωξη σε βάρος 15 στελεχών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και άλλων φορέων, επειδή περιφρούρησαν την απεργία της Πρωτομαγιάς έξω από το πλοίο «Νήσος Κεφαλονιά». Χτες, κλήθηκαν για προανάκριση 9 από τους 15 συνδικαλιστές και τις επόμενες μέρες αναμένεται η κλήση των υπόλοιπων.

Η όλη διαδικασία συνιστά πρόκληση, γιατί η Πρωτομαγιά αποτελεί μέρα πανεργατικής απεργίας, στην οποία συμμετείχε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Στον κλάδο των ναυτεργατών, πέρα από τους εκατοντάδες άνεργους, επικρατούν άθλιες συνθήκες, εντατικοποίηση, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Η καταπάτηση ακόμη και της πρωτομαγιάτικης απεργίας, είναι φανερό ότι στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων, προκειμένου να παραιτηθούν από την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΠΑΣΕΒΕ «καλεί τους επαγγελματικούς συλλόγους καθώς και όλους τους συνάδελφους ΕΒΕ να καταδικάσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση των αγώνων και να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των συνδικαλιστών».

Για το νέο κρούσμα σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας, απαιτώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης της πρωτομαγιάτικης απεργίας στην Κεφαλονιά και να παύσουν οι διώξεις αγωνιστών του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ριζοσπάστης, Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.