Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Monopolies Watch 11: Όμιλος Μαρινόπουλος: ΦΑΜΑΡ


Από άρθρο στο "Βήμα" στις 4/10/2013:


"Η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση του κύκλου εργασιών ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες των τελευταίων χρόνων από τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς λόγω του μνημονίου αποτελούν μονόδρομο για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΦΑΜΑΡ του ομίλου Μαρινόπουλου εξασφάλισε ένα ακόμη συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας σε Ανθούσα και Αυλώνα. Πρόκειται για τετραετή συμφωνία, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας,

Ειδικότερα, η ΦΑΜΑΡ θα αναλάβει τη διαδικασία συσκευασίας (secondary packaging)εκτός του Panadol που ήδη συσκευάζεται στη χώρα, ακόμη τεσσάρων προϊόντων και συγκεκριμένα των NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right και Alvedon.

Η παραγωγική δραστηριότητα
Πλέον, η ετήσια παραγωγή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της GSK Consumer Healthcare στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει τα 12.500.000 εκατ. τεμάχια, 98% των οποίων θα εξάγονται σε 32 χώρες παγκοσμίως.

Η συνεργασία αυτή ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο των ελληνικών εξαγωγών και καθιστά την Ελλάδα Κέντρο Παραγωγής (production Hub) για τις διεθνείς αγορές. Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται περίπου στα τέλη του 2013 μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου και της εύρυθμης λειτουργίας των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσια της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα και στην Ανθούσα.

Η ΦΑΜΑΡ ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα αποτελεί τον βιομηχανικό βραχίονα του ομίλου Μαρινόπουλου, αφού όλες οι άλλες δραστηριότητες του γκρουπ έχουν εμπορικό χαρακτήρα. 

Η εταιρεία παράγει για λογαριασμό τρίτων φάρμακα και καλλυντικά, τα αποθηκεύει και τα διανέμει. Μπορεί να ιδρύθηκε το 1949 αλλά η αναπτυξιακή της πορεία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Με την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την άρση του προστατευτισμού οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έκριναν ότι η διατήρηση παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα δεν τους προσδίδει σημαντικά οφέλη και έψαχναν να συνεργαστούν με τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αναλάμβαναν για λογαριασμό των πολυεθνικών τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Η ΦΑΜΑΡ δεν έχασε την ευκαιρία και στηριζόμενη στην οικονομική ευρωστία της οικογένειας Μαρινόπουλου εξαγόρασε τα εργοστάσια της Ciba - Geigy, της Pfizer, της Roche, της Squiz και της Santoz.

Ουσιαστικά η ελληνική εταιρεία αγόραζε κτίρια, εξοπλισμό, αναλάμβανε το προσωπικό με όλες τις υποχρεώσεις προς αυτό και εξασφάλιζε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο συνεργασίας με την πολυεθνική στην οποία ανήκε το εργοστάσιοΗ οικογένεια Μαρινόπουλου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πήρε την απόφαση να επεκταθεί και στον ευρωπαϊκό χώρο με σειρά εξαγορών με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει 11 εργοστάσιαΤέσσερα στην Ελλάδα (Ανθούσα, Αλιμος και δύο στον Αυλώνα) και επτά στο εξωτερικό (τέσσερα στη Γαλλία και από ένα σε ΙσπανίαΙταλία και Ολλανδία). Απασχολεί 3.200 άτομα, εκ των οποίων 1.200 στην Ελλάδα.

Στόχος πωλήσεις 430 εκατ. ευρώ
Ο διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου ΦΑΜΑΡ κ. Κυριάκος Κανσός αναφέρει: «Η παραγωγική δυναμικότητα της ΦΑΜΑΡ φθάνει τα 700 - 770 εκατ. τεμάχια τον χρόνοΠαράγουμε για 150 πελάτες και το 2013 στόχος μας είναι οι πωλήσεις να διαμορφωθούν στα 430 εκατ. ευρώ».

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας ανάπτυξης της ΦΑΜΑΡ που διοικείται από τον κ. Πάνο Μαρινόπουλο είναι ότι το 1990 είχε παραγωγική δυναμικότητα 48 εκατ. κουτιά και 240 άτομα προσωπικό."

H ΦΑΜΑΡ δεν κάνει μόνο φασόν, αλλά λειτουργεί και ως Contract ManufacturerΑγοράζει δηλαδή αυτή τις πρώτες ύλες και τα υλικά, παράγει το τελικό προϊόν και το πωλεί στην πολυεθνική εξασφαλίζοντας καλύτερα περιθώρια κέρδους. Ο φασονατζής τροφοδοτείται από την πολυεθνική και με τις πρώτες ύλες, οπότε τα περιθώρια κέρδους είναι μικρότερα."


GlaxoSmithKline

Home


"GlaxoSmithKline plc (GSK) is a British multinational pharmaceuticalbiologicsvaccines and consumer healthcare company headquartered in London, United Kingdom. It is the world's fourth-largest pharmaceutical company measured by 2009 prescription drug sales (after PfizerNovartis, and Sanofi)" (Από Wikipedia)


ΦΑΜΑΡ



Παραγωγικές Μονάδες


Διάθεση προϊόντων


Πωλήσεις


Όμιλος Μαρινόπουλου
"Carrefour Marinopoulos is a Greek retailer. It was formed in 1995 as a 50-50 joint venture between the Greek Marinopoulos Group and the French Carrefour Group. It is the biggest retail chain in Greece in terms of both turnover and number of stores. As of 2008, the company operates over 300 stores." (Από Wikipedia)











Carrefour Marinopoulos S.A.
The leading power of supermarkets is spreading in the Balkans

The beginning of the business history of the Marinopoulos family is linked with the pharmaceutical sector, but today the group is widely known for its intense involvement in the retail sector, specifically in the field of supermarkets, especially after joining forces with the French company CARREFOUR. CARREFOUR MARINOPOULOS has now surpassed the Greek borders by opening stores in Bulgaria and Cyprus.

MARINOPOULOS Group is considered one of the most internationalized Greek groups. It operates in 10 countries in Central and South Eastern Europe, including the Balkan countries, through strategic alliances with the companies CARREFOUR, STARBUCKS, SEPHORA (a part of LVMH), GAP and GRAND OPTICAL.

(...)

Abroad, and specifically in Cyprus, the company operates through its subsidiary GUEDO HOLDING and in Bulgaria through the company HOLDING CM BALKANS BV. In Cyprus in 2010, the network consisted of 7 hypermarkets CARREFOUR and 8 supermarkets CARREFOUR EXPRESS. In Bulgaria, the chain has 5 hypermarkets.


Σημείωση: Το 2012 ο Όμιλος εξαγόρασε και το 50% που κατείχε η γαλλική CARREFOUR στην κοινή εταιρία CARREFOUR MARINOPOULOS. Να σημειωθεί ότι με αυτήν την εξαγορά ο "όμιλος Μαρινόπουλος αναλαμβάνει master franchise του ομίλου Carrefour όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην περιοχή των Βαλκανίων όπου έχουν αναπτυχθεί ή πρόκειται να αναπτυχθούν σήματα του γαλλικού ομίλου" (12).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.