Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η «Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης συντονίζει τη δράση της

Η «Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης συντονίζει τη δράση της

Στις 27 Γενάρη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Γραμματεία της «Πρωτοβουλίας»

Στις 27 Γενάρη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η 9μελής Γραμματεία της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης», στην οποία συμμετέχουν το ΚΚΕ, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, οι Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - ΚΚ Ιταλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Στόχος της συνεδρίασης της Γραμματείας, που εκλέχτηκε στην Ιδρυτική Συνάντηση της «Πρωτοβουλίας» την 1 Οκτώβρη του 2013 με τη συμμετοχή 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από 26 χώρες είναι να δοθεί συνέχεια και να προγραμματιστεί η κοινή δράση στο επόμενο διάστημα.

Αυτή η νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ευρώπη, που πήρε τον τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και επεξεργασία ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης τους», αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενότητας του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος, μια πολύ σημαντική προσπάθεια, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, να επιδράσει θετικά και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Η ενότητα δράσης των κομμουνιστών στην Ευρώπη στηρίζεται σε βασικές αρχές που προσδιορίζονται στην Ιδρυτική Διακήρυξη που ενέκριναν τα κόμματα και μαζί με τις αρχές λειτουργίας αποτελούν τα βασικά ντοκουμέντα της «Πρωτοβουλίας».

Η ιδρυτική διακήρυξη της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»

Το ντοκουμέντο αυτό έχει ως εξής: «Τα παρακάτω Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών-μελών της ΕΕ, των κρατών συνδεδεμένων με αυτήν και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που:

Στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Θεωρούμε την ΕΕ επιλογή του κεφαλαίου. Προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλιταρισμός είναι δομικό της στοιχείο.

Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις πολυεπίπεδες εξαρτήσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της σοσιαλιστικής επιλογής.

Δεν είμαστε πλήρη μέλη των λεγόμενων "ευρωπαϊκών κομμάτων", μεταξύ αυτών και του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αποφασίσαμε με αυτή την Ιδρυτική Διακήρυξη να ιδρύσουμε την "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δραστηριότητάς τους".

Στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" αυτή μπορεί να συμμετάσχει κάθε Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα, από χώρα-μέλος της ΕΕ ή χώρα συνδεδεμένη με αυτήν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αποδέχεται αυτήν τη Διακήρυξη και τους όρους της.

Στόχος της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ" είναι να συμβάλει στην έρευνα και τη μελέτη ζητημάτων της Ευρώπης, ιδιαίτερα σχετικά με την ΕΕ, την πολιτική που χαράσσεται στα πλαίσιά της κι έχει επίδραση στη ζωή των εργαζομένων, καθώς και να βοηθήσει στην επεξεργασία κοινών θέσεων των κομμάτων και στο συντονισμό της αλληλεγγύης και άλλων δραστηριοτήτων τους.

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ", που απευθύνεται πρωτίστως στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών της ΕΕ, είναι επίσης ανοικτή σε Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών που δεν είναι μέλη ή είναι συνδεδεμένα μέλη της ΕΕ.

Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τουλάχιστον μια συνεδρίαση των μελών της και συμφωνείται σχετική Γραμματεία για το συντονισμό της δράσης της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ".

Οι συνεδριάσεις της Γραμματείας γίνονται εκ των προτέρων γνωστές και είναι ανοιχτές και για τα άλλα μέλη της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ".

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" έχει:

Κοινό σύμβολο: Εναν εργάτη που σπάει τις αλυσίδες του.

Ιστοσελίδα, για την προβολή των θέσεών της και των θέσεων των κομμάτων που την απαρτίζουν. Την κοινή ιστοσελίδα τη διαχειρίζεται η Γραμματεία την οποία θα συμφωνήσουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"».

Παρέμβαση ενάντια στη διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ

Ηδη η «Πρωτοβουλία» έχει προχωρήσει σε δύο κοινά ψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο στις 20 Δεκέμβρη του 2013 αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας και ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίζεται:

«Οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν σε αυτή την Ευρωπαϊκή Σύνοδο εκφράζουν τη δικτατορία του κεφαλαίου, που εγκυμονεί βαριές συνέπειες για τους λαούς, σε όλο τον κόσμο, που θα υποφέρουν από την κλιμάκωση της επιθετικότητας της ΕΕ. Την ίδια ώρα, η ίδια η εργατική τάξη και οι λαοί της Ευρώπης θα αποτελέσουν άμεσα θύματα αυτών των μέτρων, που συνδέουν την εξωτερική ασφάλεια με την αποκαλούμενη "εσωτερική ασφάλεια" ενάντια στον "εχθρό λαό". Σε συμμόρφωση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι αυξανόμενες στρατιωτικές ικανότητες των δομών της ΕΕ και των κρατών - μελών θα αξιοποιηθούν για τον έλεγχο και την καταστολή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση οδηγεί στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των λαών.

Παράλληλα, οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο επιδιώκουν την ιδεολογική χειραγώγηση των λαών της Ευρώπης. Αυτή επεκτείνεται προκειμένου να επηρεάσει το εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολικά προγράμματα για να προβάλλονται οι βασικές γραμμές αυτών των μιλιταριστικών πολιτικών, η στρατηγική του κεφαλαίου (...).

Συνεπώς, απορρίπτουμε τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν σε αυτή τη Σύνοδο και καταγγέλλουμε κι αυτή την Ευρωπαϊκή Σύνοδο που βαθαίνει το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μιας ιμπεριαλιστικής διακρατικής συμμαχίας που χρησιμοποιεί κάθε καταπιεστικό και φιλοπόλεμο τρόπο για να διατηρήσει την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε έναν κόσμο στον οποίο όλο και περισσότερο εκδηλώνονται ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αναπτύξουν την πάλη τους ενάντια σε όλα αυτά τα μέτρα και να κάνουν αποφασιστικά βήματα μπροστά, στην πάλη για την ειρήνη, για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις πολυεπίπεδες εξαρτήσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της σοσιαλιστικής επιλογής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιτευχθούν η παγκόσμια ειρήνη, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών, με την καθιέρωση σχέσεων ανάμεσα σε χώρες με βάση το αμοιβαίο όφελος και συνεργασία».

Το δεύτερο κοινό ψήφισμα της «Πρωτοβουλίας», με την ευκαιρία της 55ης επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης αφορούσε το ζήτημα της απελευθέρωσης των 4 Κουβανών αγωνιστών που εξακολουθούν να βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι εδώ και 15 χρόνια στις ΗΠΑ.

Και έπεται συνέχεια το επόμενο διάστημα και κοινές παρεμβάσεις και ενόψει των ευρωεκλογών την άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.