Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Περί συγκεντρωτισμού


Παρά τις κυρίαρχες ιδεολογικές τάσεις στην αριστερά, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι η μοναδική οργανωτική μορφή ενός επαναστατικού κόμματος. Δεν μπορεί να υπάρξει μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα χωρίς αυτήν την μορφή οργάνωσης. Όχι επειδή οι κομμουνιστές έχουν ένα φετίχ με αυτόν τον όρο, αλλά διότι είναι ακριβώς η οργάνωση που δεν υποκύπτει ούτε σε οπορτουνισμούς ούτε στην φετιχοποίηση των μέσων αγώνα. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός επιτρέπει στο ΚΚ να είναι πάντα σε θέση να προσαρμόζει τον αγώνα στις απαιτήσεις των αντικειμενικών συνθηκών. 
Η μορφή αυτή δεν είναι λοιπόν απλά ένα καλούπι στο οποίο όλα και όλοι χωράνε και δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία του κάθε οπορτουνιστικού τακτικισμού.  Είναι αντιθέτως η έκφραση της διαλεκτικής κίνησης των κοινωνικών σχέσεων και της ταξικής πάλης. Γι' αυτόν τον λόγο δεν έχει καμία σχέση με τις δομές των αστικών κομμάτων. Οι όροι "δημοκρατικός" και "συγκεντρωτισμός" δεν προσιδιάζουν σε κανένα άλλο πολιτικό κόμμα, διότι οι όροι λειτουργίας και δράσης των αστικών κομμάτων είναι τελείως διαφορετική από αυτές ενός κομμουνιστικού επαναστατικού κόμματος.
Το ΚΚ οφείλει να είναι το κόμμα της επανάστασης. Επομένως δεν υπάρχει κανένας άλλος σκοπός πέρα από την οργάνωση της επανάστασης. Η επανάσταση είναι ο στρατηγικός στόχος του ΚΚ ύπο όλες τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι το ΚΚ δεν μπορεί να ασχολείται με ζητήματα που σχετίζονται με κανονιστικές αρχές άλλων κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων. Το ΚΚ πρέπει να είναι σε θέση να δράσει σε νόμιμα και παράνομα πλαίσια, με νόμιμα και παράνομα μέσα. Διότι δεν μπορεί να αποβλέπει σε αύξηση εκλογικών ποσοστών ούτε στην απλή αύξηση της επιρροής του στο αστικό κράτος και τους θεσμικούς μηχανισμούς του. Στρατηγικός στόχος είναι η κατάληψη της εξουσίας, δηλαδή η συντριβή του αστικού κράτους και η εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.
Υπό αυτούς τους όρους αποτελεί ένα κόμμα, το οποίο ακόμα και όταν είναι νόμιμο παραμένει παράνομο, καθώς παράνομος θεωρείται ο σκοπός του. Ο σκοπός του είναι η μόνη δικαίωση της ύπαρξης του και επομένως η ίδια η ύπαρξη του αποτελεί στόχο επιθέσεων των αστικών δυνάμεων. 
Παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία του ιδεολογικού αγώνα, τα μέσα ενός επαναστατικού ΚΚ ανήκουν κατα κύριο λογο στον χώρο της δύναμης και της ισχύος. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ο συγκεντρωτισμός είναι απαραίτητο στοιχείο της οργάνωσης του. Μόνο με συγκεντρωτική καθοδήγηση του αγώνα είναι δυνατή η επιτυχής και αποτελεσματική άσκηση επαναστατικής βίας, οποιαδήποτε μορφή και να λαμβάνει αυτή. Γι' αυτόν τόν λόγο σε στιγμές κλιμάκωσης του αγώνα ο συγκεντρωτισμός αυξάνεται και πρέπει να αυξάνεται.
Προσοχή όμως είναι απαραίτητη σε αυτήν την περίπτωση. Ο συγκεντρωτισμός συνεπάγεται κάποια πράγματα τα οποία καμιά ΚΕ ή στέλεχος δεν πρέπει να παραβλέπει ή να υποτιμά. Πρέπει λοιπόν να αποφευχθέι με κάθε τρόπο η στασιμότητα. Η στασιμότητα σε συνθήκες αυξημένου συγκεντρωτισμού μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του ΚΚ. Η δράση πρέπει πάση θυσία να κλιμακωθεί. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα, η οποία θα επιτρέπει την εγρήγορση των μελών του κόμματος, αλλά και της εργατικής τάξης. Αυτή η δραστηριότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να συσπειρωθούν οι ταξικές δυνάμεις, αλλά και οι δυνάμεις του ίδιου του Κόμματος.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν μιλάμε (μόνο) για την επαναστατική κατάσταση. Πρόκειται για την περίοδο προσπάθειας ανάληψης πρωτοβουλίας εκ μέρους της εργατικής τάξης. Την περίοδο κατά την οποία η επίθεση της αστικής τάξης κλιμακώνεται και στην εργατική τάξη υφίσταται ανάγκη συσπείρωσης, καθως και συνεχούς δυνατότητας αποφασιστικών αντεπιθέσεων. Ο συγκενρωτισμός πρέπει να αναδειχθεί σε μέσο του οξυμένου ταξικού αγώνα. Σε κάποιο σημείο η ταξική πάλη φτάνει στο σημείο άμεσης (βίαιης) αντιπαράθεσης. Μόνο σε συγκεντρωτικά πλαίσια είναι δυνατόν να προστατευθούν οι κομμουνιστες και οι εργάτες προκειμένου να συνεχίσουν την οργάνωση του αγώνα και της επαναστατικής δράσης.
Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την διαλεκτική της ταξικής πάλης, καθώς και των μορφών οργάνωσης. Κάθε επιλογή ενέχει και την διαλεκτική του αντίδραση, η οποία πρέπει να είναι δυνατόν να ληφθεί υπ'όψιν στην οργάνωση.

Οι θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ μπορούν να αποτελέσουν (εφόσον ψηφιστούν) την βάση για την οργανωτική εξέλιξη της ταξικής πάλης και της δράσης του Κόμματος.
Οποιαδήποτε και αν είναι όμως η νεα ΚΕ, θα πρέπει να βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλίσεις μιας οξυμενης ταξικής πάλης. Δεν θα πρέπει να διστάσει να χρησιμοποιήση επομένως το όπλο του συγκεντρωτισμού, προκειμένου να διασφαλίσει την συνοχή του κινήματος. Θα πρέπει όμως να είναι επίσης σε θέση να αναλάβει την απαραίτητη πρωτοβουλία που συνεπάγεται μια συγκεντρωτική οργάνωση.
Είμαι αισιόδοξος ότι οι Έλληνες κομμουνιστές και το Κομμουνιστικό Κόμμα θα σταθούν στο ύψος τους και δεν θα διστάσουν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα όσο δυσάρεστα και να είναι για κάποιους "αριστερίζοντες" αυτά...

Naphta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.