Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σουηδία: Αναπτύσσονται αγώνες σε σειρά κλάδων παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες εργοδοτών - συμβιβασμένων συνδικάτων



Ελπιδοφόρα σημάδια ανάπτυξης εργατικών αγώνων σε μια σειρά χώρους δουλειάς φαίνονται στη Σουηδία, παρ' όλη τη «φιλότιμη» προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατών και των κάθε λογής οπορτουνιστών να τους ανακόψουν.

Το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί η επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους με περικοπές, καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά ακόμα και αστικών νόμων που προστατεύουν - πάντα μέσα σε αστικά πλαίσια - τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Όπου υπάρχουν ριζοσπαστικές δυνάμεις, το κεφάλαιο μαζί με την ηγεσία των ρεφορμιστικών συνδικάτων προσπαθούν να τους σταματήσουν με κάθε μέσο.

Η «Arriva», μια πολυεθνική εταιρεία στις μεταφορές, γερμανικών συμφερόντων (είναιθυγατρική των γερμανικών σιδηροδρόμων DB), έχει αποφασίσει στη Σουηδία να τσακίσει κάθε ριζοσπαστική φωνή. Η εταιρεία αυτή συμμετέχει, όπως και άλλες, στο ξεκοκάλισμα των αστικών συγκοινωνιών, μετά την ιδιωτικοποίησή τους στις αρχές του '90. Έγινε γνωστή από ένα τρένο που έπεσε πάνω σε σπίτια πριν λίγο καιρό.

Τώρα είναι πάλι στο επίκεντρο για τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στα λεωφορεία που έχει στη Στοκχόλμη. Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας από το σωματείο των οδηγών έκανε σφοδρή κριτική στην εταιρεία για τις περικοπές και την εντατικοποίηση της δουλειάς και απαίτησε μέτρα για να καλυτερέψουν οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι επίσης διαμαρτύρονται σε μαζικές συνελεύσεις ενάντια στην πολιτική της πολυεθνικής.

Η εταιρεία σαν απάντηση απείλησε με απόλυση έναν αριθμό εργαζομένων γιατί ...«συκοφαντούν» την εταιρεία, ενώ ακόμα απαιτεί να αλλαχτεί ο υπεύθυνος Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, που εκλέγεται από το σωματείο. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δεν κάνουν πίσω. Η ρεφορμιστική Ομοσπονδία δεν έκανε τίποτα μέχρι πριν δύο βδομάδες. Όταν τα σουηδικά ΜΜΕ άρχισαν να γράφουν για το θέμα, οι εργαζόμενοι να προγραμματίζουν μαζικές δράσεις και να αρχίζει να υπάρχει ένα κύμα αλληλεγγύης από διάφορα συνδικάτα, τότε άλλαξε στάση...

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Οικοδόμων χτες Πέμπτη αποφάσισε από τα μέσα Μάρτη να αρχίσει απεργία για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων. Η εργοδοσία, προσπαθώντας να καταστρατηγήσει την κλαδική συλλογική σύμβαση, δίνει τα έργα σε εργολάβους που δεν έχουν σύμβαση για να ρίξουν τους μισθούς και να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα που προβλέπει η σύμβαση. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί η σύμβαση να ισχύει και για τους εργολάβους.

Αλλά και στην Υγεία μεγαλώνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Το γνωστό νοσοκομείο Καρολίνσκα αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή λόγω των περικοπών δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό. Το νοσοκομειακό προσωπικό απαιτεί εδώ και πολύ καιρό γενναία αύξηση των μισθών και προσλήψεις. Οι ρεφορμιστικές ομοσπονδίες των εργαζομένων, ποτισμένες μέχρι το μεδούλι με τη λογική του κοινωνικού διαλόγου, ξεπουλάνε τους αγώνες των εργαζομένων συνέχεια και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να οργανώσουν ταξικούς αγώνες. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν αντιδράσεις σε πολλά νοσοκομεία και οργανώνονται αγώνες από τα κάτω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.