Ο πλήρης ευτελισμός και η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, όπου το οδηγούν το σύνολο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έγινε ολοφάνερος κατά τη διεξαγωγή των εργασιών του 28ου έκτακτου και του 29ου τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), που διεξάγονται από χτες Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες. Νοθεία, άδεια αίθουσα, άρνηση οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης και αποχώρηση όλων των δυνάμεων πλην του ΠΑΜΕ από το Συνέδριο, ήταν ορισμένα από τα στοιχεία που το χαρακτήρισαν.
Αποκορύφωμα αυτών των διαδικασιών αποτέλεσε η σημερινή δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, η οποία υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένη στις τοποθετήσεις των συνέδρων. Σε μια περίοδο που το σύνολο του κλάδου δέχεται μια απ’ τις πιο σφοδρές αντεργατικές επιθέσεις, όπου κυβέρνηση - μονοπώλια - τρόικα έχουν βάλει στο στόχαστρο τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ – ΕΛΒΟ), όπου η ΛΑΡΚΟ οδεύει στο οριστικό ξεπούλημα, όπου το σύνολο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας φυτοζωεί, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισαν να μη γίνει απολύτως καμιά ουσιαστική συζήτηση. Ελάχιστοι ήταν οι σύνεδροι από αυτές τις δυνάμεις που βρίσκονταν στην αίθουσα του συνεδρίου.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαίτησαν να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο και αποχώρησαν για μια ώρα από τις εργασίες του, απαιτώντας να βρίσκεται το σύνολο των αντιπροσώπων στις διαδικασίες. Λίγη ώρα μετά, αποχώρησε το σύνολο και των ελάχιστων συνέδρων των άλλων δυνάμεων που βρίσκονταν στην αίθουσα, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να βάλουν ένα …πρόωρο τέλος στις διαδικασίες του Συνεδρίου!
Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπως είχαν δηλώσει, επανήλθαν μία ώρα μετά και συνέχισαν, στην ουσία, τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΟΕΜ χωρίς την παρουσία ούτε καν του προεδρείου, το οποίο και αυτό είχε αποχωρήσει (πλην του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ). Μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων του ΠΑΜΕ συζητήθηκε το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου και αναδείχθηκε η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο τι είδους συνδικαλιστικό κίνημα θέλουν οι ταξικές δυνάμεις και τι είδους οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Μέσα απ’ τις τοποθετήσεις των συνέδρων, που είχαν εκλεγεί με τις ταξικές δυνάμεις, αναδείχθηκε τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, με κυρίαρχο θέμα πως θα πρέπει να μεγαλώσει η συμμετοχή.
«Η ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος είναι όρος για να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά για να μπορεί συνολικά ο λαός να ανταπεξέλθει στην άγρια επίθεση που δέχεται», τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Πήραν το λόγο αντιπρόσωποι από τη Μαγνησία, τη Βόρεια Ελλάδα, τα Γιάννενα, την ΕΛΒΟ, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι οποίοι ανέδειξαν όχι μόνο τα «έργα και τις ημέρες» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και τη δράση που ανέπτυξαν και πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι για να απαντήσουν στην εντεινόμενη συντονισμένη επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση.
Ήθελαν συνέδριο νοθείας
Ταυτόχρονα, η απερχόμενη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, με τη συνενοχή και την ευθύνη των δυνάμεων της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μετατρέψουν το Συνέδριο σε συνέδριο νοθείας, όπως έγινε φανερό κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απ’ την πρώτη μέρα του Συνεδρίου με αποφασιστικό τρόπο απέκρουσαν τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας να αλλοιώσει τους συσχετισμούς του Συνεδρίου.
Δύο μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου της ΠΟΕΜ, η ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ έφεραν και επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν, για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου, σωματείο με τίτλο «Σωματείο Μετάλλου – Ενέργειας - ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού Τομέα» (!) με έδρα την Πτολεμαΐδα, με 665 εγγεγραμμένα μέλη, 485 ψηφίσαντες και 5 αντιπροσώπους. Επειδή το θέμα …«μύριζε», μετά από ψάξιμο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ αποκαλύφθηκε ότι το εν λόγω Σωματείο είχε βάση των μελών του το Σωματείο Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ». Μάλιστα εκλεγμένοι συνδικαλιστές του και στο Σωματείο και στα Παραρτήματα είχαν ψηφίσει για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ!
Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο όργιο νοθείας που είχε προηγηθεί από την ΠΑΣΚΕ στην Καλαμπάκα, όπου το Νοέμβρη του 2010 ιδρύθηκε Σωματείο Μετάλλου μέσα από διάτρητες (το λιγότερο) διαδικασίες όπου ψήφισαν περίπου 370 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ενδεικτικά ότι τα 8 από τα 20 ιδρυτικά μέλη του «Σωματείου Μετάλλου» της Καλαμπάκας είναι ήδη εκλεγμένα στελέχη και συμμετέχουν και σε άλλα Σωματεία και στο Εργατικό Κέντρο. Το ΔΣ, οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν σε Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ταυτοχρόνως αξιώματα και σε άλλα σωματεία κλπ.
Τελικά, και κάτω απ’ την πίεση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στην πρώτη μέρα του Συνεδρίου η ΠΑΣΚΕ αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και με πρόσχημα να μην αμφισβητηθεί το κύρος του Συνεδρίου (!) αποφασίστηκε να μην πάρουν μέρος οι σύνεδροι ούτε της Πτολεμαΐδας ούτε της Καλαμπάκας.
Κι άλλα, όμως, σωματεία που ελέγχει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχουν σοβαρά προβλήματα, που ωστόσο οι δυνάμεις του τα νομιμοποίησαν. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Σωματείο της ΠΙΤΣΟΣ, το οποίο άλλαξε την αντιπροσώπευσή του στη ΓΣΕΕ από το ΕΚ Πειραιά στην Ομοσπονδία πριν από πέντε μήνες, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να πάρει μέρος στο παρόν συνέδριο στην ψηφοφορία για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, αλλά στο επόμενο, αλλοιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους συσχετισμούς του Συνεδρίου όσον αφορά τους αντιπροσώπους της ΠΟΕΜ για τη ΓΣΕΕ.
Επίσης, στο Συνέδριο της ΠΟΕΜ δόθηκε μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τη μία και το μέτωπο ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ απ’ την άλλη, για την αλλαγή του μέτρου εκλογής των αντιπροσώπων που συζητήθηκε στο έκτακτο 27ο Συνέδριο της ΠΟΕΜ που διεξήχθη την Παρασκευή. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αντί να ενδιαφέρονται για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τα «κουκιά». Γι’ αυτό το λόγο και πρότειναν να «κατέβει» το εκλογικό μέτρο από τους 100 στους 60! Κάτι που τελικά δεν πέρασε.
Κι άλλες μεθοδεύσεις με ενεργό συμμετοχή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ
Αφού αυτές οι μεθοδεύσεις αποκρούστηκαν, οι δυνάμεις αυτές πέρασαν σε νέα φάση. Κατά την εξέλιξη του συνεδρίου εμφάνισαν τη δήθεν παραίτηση αντιπροσώπου που στηρίζει το ΠΑΜΕ από το Σωματείο Εγκαταστάσεων Αλουμίνιον Ελλάδας (πρώην ΠΕΣΙΝΕ). Η παραίτηση ήταν άκυρη, αφού μόνο ο αντιπρόσωπος μπορεί να παραιτηθεί, ενώ αρχικά είχε εμφανιστεί μόνο ένα κείμενο με υπογραφή του Σωματείου. Στη συνέχεια ακολούθησε νέο κείμενο όπου εμφανίστηκε ο ίδιος ο αντιπρόσωπος να παραιτείται. Μετά από επικοινωνία του ΠΑΜΕ με τον συγκεκριμένο αντιπρόσωπο, ο ίδιος δήλωσε ότι ουδέποτε παραιτήθηκε και πως ποτέ δεν υπέγραψε τίποτα.
Η ΔΑΣ κατήγγειλε αυτές τις βρώμικες μεθοδεύσεις και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις ενέργειες, η οποία έχει σοβαρές ευθύνες. Δεν ξέχασαν –επισήμανε η ΔΑΣ στους συνέδρους– κάποια στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται απ’ τα σπλάχνα της ΠΑΣΚΕ, τις ανήθικες και βρώμικες πρακτικές τους. Η ΔΑΣ, με ανακοίνωσή της στους συνέδρους, δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει όλους τους μεταλλεργάτες και τους εργαζόμενους στη χώρα μας και ότι δε θα ανεχτεί κανέναν να παίζει βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.