Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Monopolies Watch 5: Όμιλος Δαυίδ 3: Nutriart


Μαθαίνουμε ότι η Nutriart ετοιμάζεται για πτώχευση και λουκέτο όλων των επιχειρήσεων της (902.gr). Πρόκειται για τον όμιλο που περιλαμβάνει τις ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ και PLAZA. και πρόκειται να οδηγήσει στον δρόμο 500 εργαζομένους. 


Πρόκειται για έναν όμιλο με τζίρο και το 2011 πάνω από 38 εκατ. ευρώ που μάλιστα το 2008 είχε φτάσει και τα 109 εκατ. ευρώ (Statbank). Φαίνεται βέβαια υπήρξε σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τα τελευταία χρόνια, κάτι βέβαια που οφείλεται στην κρίση και στην μείωση του ποσοστού κέρδους. Δραστηριοποιείται στον σημαντικό για τις κοινωνικές ανάγκες κλάδο της βιομηχανίας διατροφής.
Βασικός μέτοχος της εταιρία είναι η Tinola Holding SA, εταιρία του ομίλου Δαυίδ
Ας δούμε όμως λίγο την δομή του ομίλου. Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τις θυγατρικές: 

΄Πηγή: Nutriart
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Nutriart  είναι ιδιοκτήτης της ΑΛΛΑΤΙΝΗ - ΕΔΒΕ ΑΕ και μέσω αυτής ελέγχει κατά 67% την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ ΕΠΕ
Είναι επίσης ιδιοκτήτης της CARNAC LTD μέσω της οποίας ελέγχει το 49% της LEVENTIS FOODS LTD
H LEVENTIS FOODS είναι φυσικά μέλος του Ομίλου Δαυίδ, όπως ήδη έχει αναφερθεί. Το υπόλοιπο 51% της εταιρίας ελέγχει η A.G. LEVENTIS (NIGERIA) PLC, η οποία επίσης είναι μέλος του ομίλου Δαυίδ και με την οποία θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα σε επόμενη ανάρτηση. Η εταιρία δραστηριοποιείται που αλλού; στην Νιγηρία...


Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Nutriart η LEVENTIS FOODS "διαθέτει εργοστάσιο στην πόλη Lagos με τρεις αυτόματες γραμμές παραγωγής που παράγουν τυποποιημένα τοστ και αρτοσκευάσματα. Στο ίδιο εργοστάσιο είναι εγκατεστημένες δύο αυτόματες γραμμές παραγωγής σνακ. Εντός του 2007 ξεκίνησε η κατασκευή δεύτερου υπερσύγχρονου εργοστασίου παραγωγής αρτοσκευασμάτων και σνακ στην πρωτεύουσα της χώρας Abudja. Η κατασκευή του εργοστασίου της Abudja ολοκληρώθηκε το 2009. Η μέχρι σήμερα πορεία της εταιρίας είναι πολύ καλή και οι προοπτικές της αναμένονται επίσης θετικές, με δεδομένο ότι αφ’ ενός η Νιγηρία είναι μια χώρα με πληθυσμό 115 εκατ., αφ’ ετέρου τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρίας αποτελούν βασικά είδη διατροφής, ενώ ο ανταγωνισμός που υπάρχει είναι κατ’ εξοχήν βιοτεχνικός."



Γενικά αυτό που μας ενδιαφέρει για άλλη μια φορά είναι η δραστηριοποίηση του ομίλου Δαυίδ όχι μόνο σε εγχώριες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και στο εξωτερικό. Βλέπουμε λοιπόν ότι πέρα από την FRIGOGLASS και η Nutriart  είναι ενεργή στην Νιγηρία. Όπως θα δούμε ο όμιλος A.G. LEVENTIS (NIGERIA) PLC, που αναφέραμε και ανήκει στον όμιλο Δαυίδ, είναι ένα μεγάλο κονγκλομεράτο στην Νιγηρία με πολλές δραστηριότητες. 



Οι ζημιές που παρουσιάζει η Nutriart στην Ελλάδα λόγω κρίσης την οδηγούν σε κλείσιμο των παραγωγικών της; μονάδων και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. Το κεφάλαιο απλά επανατοποθετεί τις εργασίες του. Αποσύρεται από τις μη κερδοφόρες δραστηριότητες και αναμένει την επανατοποθέτηση του. 

Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Μας δείχνουν ποια είναι η πραγματική μορφή του καπιταλιστικού συστήματος σήμερα και όχι πως αυτή παρουσιάζεται στην φαντασία κάποιων. Ούτε μεμονωμένοι παραγωγοί δεν αποτελούν την βάση του συστήματος παραγωγής ούτε "πατριωτική παραγωγική αστική τάξη" υπάρχει από την οποία έχει να περιμένει κάτι ο λαός. Αυτό που απαρτίζει το οικονομικό σύστημα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, τα οποία βρίσκονται στα χέρια μιας εγχώριας αστικής τάξης, η οποία στο μόνο που αποσκοπεί είναι η αύξηση του ποσοστού κέρδους. Το αστικό κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να είναι υποχείριο αυτών των μονοπωλίων.  
Οι οποιεσδήποτε παθογένειες της ελληνικής παραγωγικής βάσης και οι δυσκολίες στην παραγωγή λόγω της κρίσης δεν οφείλονται σε τίποτα άλλο πέρα από την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γιατί το κεφάλαιο παράγει μόνο όπου και όποτε θα αποκομίσει το μέγιστο κέρδος.
Όμιλοι σαν την  Nutriart συγκροτήθηκαν προκειμένου να ελέγξουν όσο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς μπορούσαν αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη με την εργασία του λαού. Τώρα που τα κέρδη εξαφανίζονται βάζουν λουκέτο. Παραγωγικές μονάδες που έχουν χτιστεί με την εργασία χιλιάδων και παράγουν προϊόντα απαραίτητα για την κοινωνία. κλείνουν εν μια νυκτί επειδή δεν είναι κερδοφόρες. 
Είναι σημαντικό να μην έχουμε την αυταπάτη ότι αυτοί οι όμιλοι είναι μόνο "μικρά ψάρια" στην διεθνή σκηνή: είναι μονοπώλια με δραστηριότητα σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους και σε πολλές περιοχές του κόσμου. 
Η σύνδεση τους με το ελληνικό αστικό κράτος είναι επίσης μια αδιάψευστη πραγματικότητα. Αποδεικνύεται και από τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αποσκοπούν στην δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για το μεγάλο κεφάλαιο. Αποδεικνύεται από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ελληνικού αστικού κράτους που αντανακλούν μόνο τις συμμαχίες και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Αποδεικνύεται από τους μηχανισμούς ελέγχου και εξαπάτησης του λαού που υπάρχουν στην χώρα, που εξυπηρετούν την κυριαρχία της αστικής τάξης. Βλέπουμε εξάλλου από την στάση των ίδιων των καπιταλιστών τι περιμένουν  από το αστικό κράτος...

Naphta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.