Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Ο Στρατός ανέστειλε το Σύνταγμα και προκήρυξε εκλογές - Έκπτωτος ο Μόρσι απο το προεδρικό αξίωμα



Έκπτωτος είναι από τις 20.00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, όπως του ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με τον αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σισί, αναστέλλεται η εφαρμογή του Συντάγματος, θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και σύντομα θα ακολουθήσουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Πανηγυρισμοί στην πλατεια Ταχρίρ του Καΐρου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συσπειρώνονται στην ευρεία γκάμα αντιπολιτευόμενων δυνάμεων παραμένουν συγκεντρωμένοι.

Τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού κυκλοφορούν στους δρόμους του Καϊρου, σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. Παράλληλα, τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύσονται σε συνοικίες της πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οπαδοί του Μόρσι. Ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ Αλ Χαντάντ, σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ότι ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο. «Τα άρματα μάχης έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται στους δρόμους», σημειώνει. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως στρατιωτικοί βρίσκονται μέσα στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξέδωσαν διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και για κορυφαία στελέχη ισλαμιστικών πολιτικών κομμάτων και ρευμάτων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο αυτό, δήλωσε βοηθός του Μόρσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιώτες στήνουν οδοφράγματα με συρματοπλέγματα γύρω απο το στρατόπεδο.

Για υπεράσπιση της νομιμότητας και του Συντάγματος ακόμη και με αίμα ενάντια σε όσους επιχειρήσουν να βγάλουν την Αίγυπτο από το μονοπάτι της συνταγματικής της πορείας έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή του στην σελίδα της Αιγυπτιακής Προεδρίας στον ιστότοπο Facebook ο Μοχάμεντ Μόρσι, αναφερόμενος έμμεσα στο στρατό, αλλά και στα πολιτικά κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την παρέμβασή του. Παράλληλα, ο αιγύπτιος πρόεδρος επαναλαμβάνει το κάλεσμά του για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και κοινής αποδοχής, καθώς και για επιτροπή εξέτασης της συνταγματικής αναθεώρησης του ίδιου οικουμενικού χαρακτήρα. Ο κ. Μόρσι σημειώνει ότι, σαν πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, ακούει τα μηνύματα όχι μόνο των πλατειών όπου συγκεντρώνονται οι αντίπαλοί του, αλλά και εκείνων στις οποίες συγκεντρώνονται οι υποστηρικτές του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν πράττει το ίδιο.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι καλεί τους υπστηρικτές του να αντισταθούν στην επέμβαση του στρατού «ειρηνικά» και να μην κάνουν χρήση βίας, σύμφωνα με δήλωση συνεργάτη του την οποία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το κυβερνών κόμμα του Μόρσι και πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας) αρνήθηκε επισήμως να λάβει μέρος στις συναντήσεις. «Κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να αντέξει ενάντια στη λαϊκή αντίσταση χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε συνεργάτης του προέδρου Μόρσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει "όρθιος σαν ένα δένδρο", υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το χθεσινό διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου.

Την ίδια ώρα,το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου επανατοποθέτησε στη θέση του τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, τον οποίο είχε απολύσει ο Μόρσι τον Νοέμβριο του 2012. Ο αντικαταστάτης του, Ταλάατ Αμπντουλάχ, σχολίασε ότι «σέβεται κάθε δικαστική απόφαση», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.