Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Χαράτσι εφ' όρου ζωής στα ακίνητα


Είχαμε κάνει μια ανάρτηση σχετικά με μια ανάλυση του Economist για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, εξαιτίας του επικαίρου του ζητήματος και για την ελληνική περίπτωση. Τονίσαμε ότι πρόκειται για μια πολιτική, που δεν έχει μόνο το χαρακτήρα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως υποστηρίζουν οι διάφοροι υποστηρικτές ή αντίπαλοι αυτών των μέτρων, αλλά επίσης (και κατά κύριο λόγο) για μέτρα καπιταλιστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης των μονοπωλίων, καθώς προκρίνει την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, καθιστώντας περιουσία που "κάθεται" ή δεν επιφέρει αρκετό κέρδος όλο και πιο ασύμφορη. Ταυτοχρόνως εξαθλιώνει τους μικρομεσαίους αγρότες και τις λαϊκές οικογένειες, καθώς κάνει αδύνατη την συντήρηση της όποιας περιουσίας τους και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη προλεταριοποίηση πολλών κοινωνικών στρωμάτων. Αναδημοσιεύουμε από το 902.gr.



Χαράτσι εφ' όρου ζωής στα ακίνητα


Νέο χαράτσι, θα κληθούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2014 και εφ' όρου ζωής βάσει μιας νέας διευρυμένης φορολογικής κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία, το γραφείο ή το κατάστημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», πρόκειται για ένα διευρυμένο χαράτσι και μαζί με τη φορολογία των αγροτεμαχίων ο εισπρακτικός στόχος διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη διαμόρφωση της κλίμακας έχουν συνυπολογιστεί τόσο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει τα τελευταία χρόνια με αφορολόγητο ατομικής περιουσίας 200.000 ευρώ, αλλά ακόμη εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών 2011, 2012 και 2013 για να εισπραχθεί. Η νέα κλίμακα θυμίζει σε πολλά σημεία τους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για το χαράτσι.

Το νέο χαράτσι εξαρτάται από τις τιμές ζώνης, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά για το τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπου ως σήμερα οι τιμές ζώνης θεωρούνται χαμηλές και υπολείπονται των πραγματικών. Αν δεν συμβεί αυτό και δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών ή των κλιμακίων, τότε οι ελαφρύνσεις μπορεί να μετατραπούν σε επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χαράτσι θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο. Όσοι διαθέτουν εκτός σχεδίου ακίνητα σε ακριβές περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία σε σύγκριση με αυτήν των αγροτών.

Όσο αφορά τα ακίνητα επιχειρήσεων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.