Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνικά στρατιωτικά μέσα στέλνει η κυβέρνηση

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ελληνικά στρατιωτικά μέσα στέλνει η κυβέρνηση
Κινητός Επικοινωνιακός Κόμβος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αποσταλεί στο πεδίο των επιχειρήσεων
Ο Γάλλος επιχειρησιακός διοικητής παρουσιάστηκε στη Λάρισα την Πέμπτη 30/1, ενώ Ελληνες επιτελείς έχουν ετοιμάσει ήδη την πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου της επέμβασης

Ολο και περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς μετά τη χρησιμοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας ως κέντρου εκπαίδευσης της πολυεθνικής δύναμης επέμβασης και ως επιχειρησιακού κέντρου της στρατιωτικής επιχείρησης, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να αποστείλει στρατιωτικά μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πολύπαθη αφρικανική χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή στην επιχείρηση του Κινητού Επικοινωνιακού Κόμβου (ΚΕΚ) του Στρατηγείου, με χειριστές Γάλλους ειδικούς επικοινωνιών, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες του Στρατηγείου με την περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ευρωενωσιακής στρατιωτικής αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι Γάλλοι χειριστές θα εκπαιδευτούν στη Λάρισα από Ελληνες επιτελείς πριν μεταβούν με τον ΚΕΚ στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα (ELEU ΟΗQ) ήδη καταφθάνουν ανώτατοι επιτελικοί αξιωματικοί από χώρες της ΕΕ, ενώ Ελληνες συνάδελφοί τους καταρτίζουν τα σχέδια επέμβασης. Μετά την άφιξη στο Στρατηγείο την Πέμπτη 30/1 του Γάλλου υποστράτηγου Philippe Ponties, ο οποίος ορίστηκε επιχειρησιακός διοικητής, στη Λάρισα παρουσιάστηκαν επίσης επιτελείς από Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία. Το σύνολο των ξένων επιτελών που θα επανδρώσουν το Στρατηγείο θα είναι 57.

Υπενθυμίζουμε ότι επιτελάρχης στο Στρατηγείο έχει οριστεί ο Ελληνας ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας, ενώ στο τελικό σχήμα υπολογίζεται ότι θα υπηρετούν περίπου 50 Ελληνες αξιωματικοί ως επιτελείς.

Η πρώτη φάση του Σχεδίου Επιχειρήσεων έχει ήδη σχεδιαστεί από Ελληνες επιτελείς, ενώ η σχεδίαση της δεύτερης φάσης αναμένεται να ολοκληρωθεί (με συμμετοχή και Ελλήνων επιτελών) έως τις 11 Φλεβάρη. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 18 Φλεβάρη. Θυμίζουμε ότι στις 20 - 21 Φλεβάρη συνέρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, που αναμένεται να ασχοληθεί επισταμένα με την πορεία της επέμβασης.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ ο προϋπολογισμός που ζήτησε το Στρατηγείο (ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ αντίστοιχα εγκρίθηκαν 29 εκατομμύρια ευρώ για την όλη επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι στο Στρατηγείο της Λάρισας αναμένονται συνολικά 700 - 1.000 άνδρες (τόσους προβλέπει το αρχικό ευρωενωσιακό σχέδιο επέμβασης) για την εκπαίδευσή τους, πριν αναχωρήσουν για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται με πρόσχημα τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας, τις οποίες οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Πέρα από το διοικητή του Στρατηγείου, Γάλλος αναμένεται να είναι και ο διοικητής των δυνάμεων της ΕΕ που θα επιχειρήσουν στην αφρικανική χώρα.

«Χαρά μας που το Στρατηγείο είναι στη Λάρισα»

«Χαίρομαι, ως Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, διότι το Στρατηγείο της επιχείρησης αυτής είναι στη Λάρισα, όπου έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τις γαλλικές δυνάμεις που αποτελούν τον κορμό της επιχείρησης». Τα παραπάνω, άκρως χαρακτηριστικά των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη θέση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, περιγράφοντας, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το «ρόλο» της ΕΕ (και της Ελλάδας) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Αξιοποιώντας τις συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει εμπλακεί ενεργά, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, στα τέλη Δεκεμβρίου 2012, ώστε να συμβάλει στην πρόληψη της ολοκληρωτικής σύγκρουσης», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και συνολικά για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, υποστηρίζοντας πλήρως τη γαλλική επέμβαση. Η αντίδρασή της, που συνδυάζει τη στήριξη της σταθερότητας και της ανάπτυξης, αποτελεί μαρτυρία για την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε σοβαρές κρίσεις, όπως αυτή, γρήγορα και επαρκώς, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της». Εκφράζοντας τις βλέψεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για επέκταση των δραστηριοτήτων τους, ακόμα και σε σύγκρουση με άλλα μονοπώλια, επιχαίρει για τις στρατιωτικές - πολεμικές δυνατότητες της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας ουσιαστικά το επιχειρησιακό σχέδιο της προωθούμενης επέμβασης είπε: «Πρώτον, πρέπει να αποκατασταθεί εκ νέου η ασφάλεια, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα και εν συνεχεία, επεκτεινόμενη, σταδιακά, στην ευρύτερη περιοχή. Η ΕΕ στηρίζει, πλήρως, την Αφρικανική Δύναμη MISCA (σ.σ. που επιχειρεί στην περιοχή) και χαιρετίζει την υποστήριξη, που παρέχεται από τη γαλλική επιχείρηση Sangaris (σ.σ.: η γαλλική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται ήδη στην αφρικανική χώρα) για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης (...) Εκτιμούμε, επίσης, τη διμερή βοήθεια που παρέχεται από τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Ριζοσπάστης, Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.