Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου και του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για τις συναντήσεις µε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και το ΣΕΠΕ


Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό, να συσπειρωθούν γύρω από τα κλαδικά συνδικάτα και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην εργοδοσία, απευθύνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, με αφορμή τη συνάντηση των σωματείων με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, που έγινε τη Δευτέρα.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Καταγγέλλουμε τη νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ, που περιορίστηκε να ρίξει τις ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα στις προηγούμενες διοικήσεις, και να διαχωρίσει τη θέση της από τους πάνω από 30 εργολάβους που δραστηριοποιούνται στις εργασίες συντήρησης των διυλιστηρίων Ασπροπύργου.

Η απάντηση που πήραμε για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του έργου, είναι ότι τα ΕΛΠΕ στην ουσία λίγα γνώριζαν για τις συνθήκες μεσαίωνα που επικρατούν, τα συνεχή 12ωρα, 14ωρα, 16ωρα που αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ο ένας πάνω στον άλλον, με χρονοδιαγράμματα που οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε ό,τι ζήσαμε την περασμένη Παρασκευή.

Έχουμε "μαύρη" εμπειρία που τραγικά επιβεβαιώθηκε, τι σημαίνει για τα ΕΛΠΕ η εργολαβοποίηση, γνωρίζουμε επίσης από προηγούμενες αντίστοιχες καταστάσεις ποια είναι η πηγή της πίεσης για να τελειώσει το κάθε έργο γρήγορα και φθηνά για τα ΕΛΠΕ.

Οι ευθύνες των εργολάβων είναι επίσης εγκληματικές, αφού στην προσπάθεια να μειώσουν το κόστος εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας, καταργούν στην πράξη κάθε έννοια εργατικών δικαιωμάτων, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε ένα τόσο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον.

Απαράδεκτη ήταν επίσης και η τοποθέτησή τους, αφού είχαν το θράσος να κατηγορήσουν τα συνδικάτα μας για "τυμβωρύχους", γιατί ενώ συνάδελφοι παλεύουν για τη ζωή τους, εμείς ζητάμε υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

Τυμβωρύχοι και βρικόλακες μαζί, είναι αυτοί που εκμεταλλευόμενοι την τεράστια ανεργία και το γεγονός ότι χιλιάδες μεταλλεργάτες έχουν ανάγκη από μερικά μεροκάματα, εκβιάζουν για μεροκάματα πείνας, με εξαντλητικά ωράρια και την ψυχή στο στόμα μη συμβεί τίποτα… Την ίδια ώρα βέβαια, οι ισολογισμοί και οι καταθέσεις ΕΛΠΕ και εργολάβων αυγαταίνουν…

Η απάντηση που πήραν από τα συνδικάτα μας, είναι ότι η μη εφαρμογή της ΣΣΕ με όλες τις πλευρές της, οδηγεί στο εργασιακό χάος, στα εξαντλητικά ωράρια, στην παράληψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η ανάγκη για υπογραφή ΣΣΕ αφορά το σύνολο των συνθηκών εργασίας, κάθε πλευρά της εργασίας μας.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση στον χρόνο αποπεράτωσης του έργου, θα σταματήσουν οι παραβιάσεις των ωραρίων και των ρεπό, θα σταματήσουν οι πιέσεις και θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβεί το παραμικρό. Για το θέμα των ημερομισθίων, δεσμεύτηκαν να πιέσουν τους εργολάβους να αυξήσουν μόνο τα πολύ χαμηλά.

Στη συνάντησή μας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να το παίζει άμοιρη ευθυνών και ότι δεν ήξερε τίποτα. Αν αυτό έπιανε μέχρι χθες, σίγουρα από εδώ και πέρα, αν συμβεί το παραμικρό, δεν πρόκειται να την ξεπλύνει από τις εγκληματικές της ευθύνες, ούτε ο Νιαγάρας…

Να κάνει τώρα έλεγχο, αν και με ποιο τρόπο εκδίδονταν παράνομα άδειες για δωδεκάωρα, δεκαεξάωρα και ανύπαρκτα ρεπό, και να αποδοθούν ευθύνες.

Να απαγορέψει τις εργασίες μέχρι την έκδοση του πορίσματος για τις εγκληματικές παραλείψεις από πλευράς εργοδοσίας, που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν, αλλά και μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι παραβάσεις στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων. Αλλιώς πώς θα πάρουν την ευθύνη να στείλουν τον κόσμο για δουλειά, όταν όλα όσα οδήγησαν στο έγκλημα είναι ακόμη εκεί; Σε κάθε περίπτωση νέου ατυχήματος καθιστούμε την κυβέρνηση υπεύθυνη… και για τις συνθήκες εργασίας και για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό, να συσπειρωθούν γύρω από τα κλαδικά συνδικάτα, και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην εργοδοσία. Εκεί βρίσκεται η απάντηση στα εγκλήματα της εργοδοσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.