Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Οι μαθητές συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους!
Σήμερα χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα έδωσαν με τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα μία ακόμα μεγάλη απάντηση. Μετά το κάλεσμα των 15μελών, 5μελών και τωνΣυντονιστικών Αγώνα Σχολείων, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις από εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα.

Κινητοποιήσεις στην Αττική οργάνωσαν δεκάδες σχολεία από το κέντρο της Αθήνας, τη Νίκαια, το Πέραμα, τον Πειραιά, το Καματερό, τους Αγ. Αναργύρους, το Νέο Ηράκλειο, τη Νέα Ιωνία, το Ίλιον και από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Αντίστοιχα, σε όλη την Ελλάδα, μαθητές από δεκάδες σχολεία κινητοποιούνται στηΘεσσαλονίκη, στη Βέροια, στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Ναύπλιο, στην Κεφαλονιά, στηνΠρέβεζα, στην Άρτα, στα Γρεβενά, στην Πτολεμαΐδα, στο Αγρίνιο, στη Λαμία, στηΛιβαδειά, στη Θήβα, δεκάδες σχολεία της Κρήτης, στην Ξάνθη, στη Βέροια, στηνΚαβάλα, στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στη Λευκάδα, στο Κιλκίς και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ακούστηκε δυνατά η φωνή των μαθητών, τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι μαθητές παλεύουν για ένα σχολείο που θα τους μορφώνει και δε θα τους εξοντώνει, που δε θα κοιτάει τους γονείς και τους μαθητές στην τσέπη, αλλά θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Ενάντια στο σχολείο που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν. Που έχει κάνει την Παιδεία εμπόρευμα, μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με αυτά που θέλουν να μαθαίνουμε, για να είναι οι μαθητές, όπως οι ίδιοι λένε, φτηνοί, ευέλικτοι εργαζόμενοι με το κεφάλι σκυφτό.

Οι μαθητές ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Για αύριο, Τρίτη 4 Νοέμβρη, προγραμματίζονται Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία, καθώς και συλλαλητήρια σε κάθε δήμο, ενώ παράλληλα καλούν στη συγκρότηση συντονιστικών για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα με νέα συλλαλητήρια, με οργάνωση εξορμήσεων σε γειτονιές για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους, με μαθητικές συναυλίες και συνεντεύξεις Τύπου.

Στη Θεσσαλία

Με πορείες στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων και καταλήψεις σχολείων, μαθητές νομών της Θεσσαλίας αντιδρούν στο «νέο Λύκειο» που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο Βόλο, μαθητές από υπό κατάληψη σχολεία της πόλης, ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους με κατεύθυνση την πλατεία Ελευθερίας. Σε ανακοίνωση που μοίρασαν, σημειώνεται ότι το νέο σύστημα οδηγεί σε μια εξοντωτική εξεταστική διαδικασία από την Α' μέχρι και τη Γ' Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις, όπως ανέφερε σε τοπικά ΜΜΕ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκης, χτες υπό κατάληψη βρέθηκαν 16 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και συγκεκριμένα τα: Γυμνάσια Σκιάθου και Αλοννήσου, ΓΕΛ Βελεστίνου, 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 7ο, 8ο, 9ο Γυμνάσια Βόλου, Μουσικό Σχολείο, Λύκειο Αγχιάλου, 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, 2ο Λύκειο Βόλου.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε από μαθητές σχολείων της Καρδίτσας, που πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Υπό κατάληψη ήταν και πολλά σχολεία στη Λάρισα, (ανάμεσά τους τα 9ο, 14ο, 15ο Γυμνάσια, 6ο, 12ο, 13 Λύκεια, το 7ο ΕΠΑΛ), ενώ σε άλλα έγινε αποχή από τα μαθήματα.

Στο Πέραμα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο και 2ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ Περάματος, οι οποίοι στη συνέχεια πορεύτηκαν προς στο Δημαρχείο Περάματος. Αντιπροσωπεία των 5μελών και των 15μελών των μαθητών, καθώς και της Ένωσης Γονέων Περάματος που βρέθηκε στο πλευρό των μαθητών, συναντήθηκε με εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής.

Στα Βόρεια Προάστια, μαθητές των Βόρειων Συνοικιών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. 

Στη Μακεδονία

Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν χθες και στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ενάντια στο «νέο λύκειο» και την «τράπεζα θεμάτων».
Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και με μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ του πολεοδομικού συγκροτήματος και της υπαίθρου, αλλά και από 
το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους με καταλήψεις και αποχές σε δεκάδες σχολεία, καθώς και πολύμορφες ακόμα δράσεις.
Στη Βέροια, οι μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης με ενδιάμεση στάση στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
Μαζική ήταν και η κινητοποίηση που έγινε στο Κιλκίς, όπου σε κατάληψη βρίσκονται περισσότερα από 10 σχολεία.
Στην Πτολεμαΐδα, σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι μαθητές σε 9 σχολεία και στα Γρεβενά σε 2.

Μουσική διαμαρτυρία


Το μεσημέρι της Κυριακής, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μουσική διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους, απαιτώντας να δοθεί λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα της μεταφοράς.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, οι μαθητές, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του 3ου ΓΕΛ και του 15μελές του 11ου Γυμνασίου, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, περνώντας από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης. Αντιπροσωπεία των μαθητών παρέδωσε το πλαίσιο του 3ου ΓΕΛ και του 11ου Γυμνασίου, καθώς και υπογραφές που είχαν συγκεντρώσει μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ. Οι μαθητές αυτή την ώρα συμμετέχουν σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για τη δημιουργία Συντονιστικού. Στο Άργος και το Ναύπλιο οι μαθητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες.

Στη Λευκάδα

Σε κινητοποίηση προχώρησαν και οι μαθητές των σχολείων της Λευκάδας, μετά από αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων. Κάποια σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ σε κάποια άλλα οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα.

Στο Ηράκλειο

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου χαιρετίζει τις σημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών Γενικών Λυκείων - ΕΠΑΛ στο Δήμο Ηρακλείου και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου ενάντια στη σύγχρονη αμορφωσιά, στη διεύρυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση με το «Νέο Λύκειο» και την «τράπεζα θεμάτων».

Η Ένωση Γονέων καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στο Νοέμβρη και ανέβασμα των συλλογικών διαδικασιών, με πυρήνα το κάθε σχολείο.

«Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο συντονισμό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων, χωρίς φόβο στην τρομοκρατία που επιβάλλει η κυβέρνηση και οι διευθύνσεις, προβάλλοντας και πάλι το άθλιο επιχείρημα περί χαμένων ωρών από τις καταλήψεις, όταν τα κενά σε εκπαιδευτικούς και ειδικότητες αριθμούν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες», τονίζει η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.