Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τραγούδι του εργάτη - Dropkick Murphys

4 σχόλια:

  1. Λέω να τονίσω μια συγκεκριμένη στροφή:

    And when the sky darkens and the prospect is war
    Who's given a gun and then pushed to the fore
    And expected to die for the land of our birth
    Though we've never owned one lousy handful of earth?

    Ακόμα και ένα μπερδεμένο αμερικάνικο συγκρότημα ιρλανδικής καταγωγής βλέπει τα προφανή.

    Κανένας νεκρός εργάτης για καμιά καπιταλιστική "πατρίδα". Κανένας. Μηδέν. Έτσι μιλούν οι κομμουνιστές.

    Αυτό είναι το αίμα, που έχει δώσει το χρώμα στις ΔΙΚΕΣ μας σημαίες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ας μου πει κανείς, αν γουστάρει, ότι ακολουθώ "πολιτική αρχών". Είναι οι "αρχές" που μας κάνουν αυτό που είμαστε.

    Οι "αρχές" μας δεν είναι μόνο η στρατηγική μας, αλλά και η τακτική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάνε οι τακτικισμοί. Τους φάγαμε με το κουτάλι. Φάγαμε με το κουτάλι να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα "ανεξήγητα".

    Δεν πρόκειται ποτέ να πω Β εκεί που είναι Α. Μαρξιστής (ευελπιστώ να) είμαι και όχι παπατζής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...O Λένιν μας διδάσκει να καταπολεμούμε τις φλυαρίες περί "αναγκαιότητας". Όταν κάποιος αρχίζει να μιλά για "αναγκαιότητα", και να υποστηρίζει πως αρχή και τέλος της ανθρώπινης πράξης καθορίζεται τάχα από σιδερένιους νόμους - αντιμίλησέ του!

    Γιατί στέκεται μόνο στα γεγονότα κι επαινεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, "αποδεικνύοντας" την αναγκαιότητά της. "Όλα έπρεπε να έρθουν καθώς ήρθαν. Ένα κι ένα κάνουν δύο - όσα γίνηκαν, καλώς έγιναν". Είναι ένας απολογητής.
    Πρέπει όμως με ακρίβεια να διαπιστώνεις τα δεδομένα: για ποιο κοινωνικό - οικονομικό σχηματισμό πρόκειται, και ποιες αντιθέσεις αυτός δημιουργεί. Αποκάλυψε τις ταξικές αντιθέσεις! Έτσι καθορίζεις και τη δική του τοποθέτηση. Καταπολέμησε τη σκοπιά του απολογητή! Μίλησε για την τάξη που καθοδηγεί το δοσμένο οικονομικό καθεστώς, για τις μορφές αντίστασης των άλλων τάξεων που αυτή προκαλεί.

    Ποτέ μην αρκεστείς στη διαπίστωση της αναγκαιότητας - ξεκαθάρισε, ποια τάξη την καθορίζει. Έτσι υπερτερείς από τον απολογητή, γιατί περιγράφεις το δοσμένο είδος αναγκαιότητας πιο βαθιά, πιο ολοκληρωμένα. Δεν μένεις ικανοποιημένος με μια παρουσίαση μόνο των γεγονότων - δείχνεις το περιεχόμενό τους, δείχνεις πως αποκλείουν κάθε άλλη διέξοδο παρά τη δράση της ίδιας της καταπιεζόμενης τάξης.

    Με ένα λόγο: Κάθε φορά που πρόκειται να εκτιμηθεί ένα γεγονός, παίρνε ανοιχτά και ξεκάθαρα τη σκοπιά της τάξης σου, παίρνε σε κάθε πρόβλημα θέση...

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Ο φίλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.