Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Στέλεχος του ΚΚΕ διώκεται για συμμετοχή σε κινητοποίηση

Στέλεχος του ΚΚΕ διώκεται για συμμετοχή σε κινητοποίηση

Σε δίκη σέρνεται, την άλλη Τετάρτη, ο Νίκος Γόντικας, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του κόμματος «ΔΡΑΣΗ» ενάντια στο ΠΑΜΕ, το Μάη του 2010
Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις το Μάη του 2010 ενεργοποίησαν κάθε είδους μηχανισμό του συστήματος σε βάρος του ΠΑΜΕ
Εναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διώξεων πρωτοπόρων συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, προσθέτει η δίκη του Νίκου Γόντικα, στελέχους του ΚΚΕ στην Αρκαδία, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το κόμμα του Στέφανου Μάνου «Δράση» στον Αρειο Πάγο, στις 12 Μάη 2010, ενάντια στο ΠΑΜΕ και τις κινητοποιήσεις του. Η δίκη ορίστηκε για τις 8 Γενάρη 2014.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 12/5/2010, η «Δράση» ζητούσε να «διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη μελών της διοικήσεως του ΠΑΜΕ, καθώς και τυχόν άλλων ηθικών ή φυσικών αυτουργών των παραπάνω παρανόμων πράξεων που θα προκύψουν από την προδικασία». Ως «παράνομες πράξεις»προσδιόριζε, μεταξύ άλλων, τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια στην άρση του καμποτάζ (Απρίλης 2010), τις παρεμβάσεις στα διόδια των Μαλγάρων (Μάρτης 2010), την περιφρούρηση της απεργίας σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας (Απρίλης 2010) και την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη (Μάης 2010).

Στον παραπάνω κατάλογο συμπεριλήφθηκε και η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στις 5 Μάη 2010, έξω από το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Τρίπολης, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης επιστάτη του σχολικού συγκροτήματος. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή διώκεται ο Ν. Γόντικας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρίπολης είναι η μόνη που προχώρησε την υπόθεση με βάση τη μηνυτήρια αναφορά της «Δράσης». Τον Απρίλη του 2011 κάλεσε τον Ν. Γόντικα σε προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια όρισε την ημερομηνία της δίκης στις 8 Γενάρη.

Μέρος της συνολικής επίθεσης

Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς δείχνει καθαρά ότι η «Δράση» προσπάθησε τότε να παίξει το ρόλο του «λαγού» σε βάρος του ΠΑΜΕ και των εργατικών λαϊκών αγώνων, σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από όξυνση της ταξικής πάλης. Στη μηνυτήρια αναφορά σημειωνόταν:

«Από τις προσκλήσεις που απευθύνει το ΠΑΜΕ στο σύνολο των εργαζομένων και των σωματείων, από τον καθορισμό κοινών ημερομηνιών για "απεργίες" ή "αγωνιστικές κινητοποιήσεις" σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες ακολουθούνται από τα ελεγχόμενα υπ' αυτού Σωματεία, προκύπτει ότι υπάρχει κεντρικός συντονισμός στις ενέργειές του, για τον οποίο υπεύθυνη είναι η εκτελεστική γραμματεία του...».

Σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά, ο τότε γενικός γραμματέας της «Δράσης», Κωστής Λυμπουρίδης, είχε δηλώσει σε διαδικτυακό μέσο: «Η Δράση διαπιστώνει πως τον τελευταίο καιρό το ΠΑΜΕ προβαίνει σε παράνομες ενέργειες όπως το κλείσιμο λιμανιών, ξενοδοχείων, ακόμη και της Ακρόπολης. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τέτοιες παράνομες μεθόδους». Με την αναφορά της, η «Δράση» κατηγορούσε ακόμα το ΠΑΜΕ ότι επιδιώκει την «πλήρη απαξίωση της εθνικής οικονομίας, ειδικά σε μια περίοδο πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσεως, ως στάδιο που θα επιφέρει ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις και σφοδρές κοινωνικές συγκρούσεις...».

Σ' αυτή τη βρώμικη επίθεση βρήκε πρόθυμο σύμμαχο την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που της πρόσφερε πλήρη πολιτική κάλυψη. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, με αφορμή τη μήνυση της «Δράσης» ενάντια στο ΠΑΜΕ έκανε λόγο για πλήγμα στον τουρισμό από τις κινητοποιήσεις. Χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, ισχυριζόταν ότι «έχουν ακυρωθεί πολλές χιλιάδες κρατήσεων από χώρες του εξωτερικού (...) γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να έρχονται επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, τουρίστες και να τους απαγορεύεται η είσοδος ή η έξοδος στο λιμάνι του Πειραιά. Να τους απαγορεύεται η είσοδος σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας».

Να αποσυρθεί η δίωξη

Την απαράδεκτη δίωξη σε βάρος του Νίκου Γόντικα καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων:

«Στο νομό μας και σε όλη την Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη δεκάδες διώξεις, δίκες που αφορούν τη συμμετοχή αγροτών σε κινητοποιήσεις την περίοδο 2012-2013. Πάνω από 60 αγρότες καλούνται από την αστυνομία να δώσουν "εξηγήσεις" στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, δήθεν για "παρακώλυση συγκοινωνιών". Το "έγκλημά" τους ήταν ότι παραβίασαν τα "ιερά και τα όσια" της κερδοφορίας των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τους δρόμους, με το συμβολικό άνοιγμα των διοδίων που έγινε για την προβολή των αιτημάτων τους και που είχε μεγάλη ανταπόκριση από το λαό.

Η ένταση της καταστολής και της ποινικοποίησης, οι εκατοντάδες διώξεις σε όλη την Ελλάδα, είναι φανερό ότι στοχεύουν στον εκφοβισμό των εργαζομένων, προκειμένου να παραιτηθούν από την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση, πιστή στην πορεία του αντιλαϊκού μονόδρομου που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ΕΕ, στο δόγμα "νόμος και τάξη", θέλει να συνεχίσει να υλοποιεί ανενόχλητη την αντιλαϊκή πολική της, διώκοντας με μανία τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Καλούμε το λαό της Αρκαδίας να επιβάλει την απόσυρση της δίωξης και να απαιτήσει να μπει στο αρχείο η υπόθεση. Μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να κάνει δικιά του υπόθεση την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Οι διώξεις των πρωτοπόρων κομμουνιστών είναι προπομπός της σκληρής επίθεσης που ακολουθεί για το λαό».
  • Τη δίωξη του Νίκου Γόντικα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Νομού Αρκαδίας.
Ριζοσπάστης, Παρασκευή 3 Γενάρη 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.